Bulgaria, cel mai mare producător global de ulei de trandafir organic şi de lavandă

Bulgaria, cel mai mare producător global de ulei de trandafir organic şi de lavandă

Ministerul agriculturii de la Sofia a adoptat planul de acţiune menit să dezvolte până în 2027 producţia agricolă organică, în condiţiile în care Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir organic şi de lavandă din lume, transmit Novinite şi Xinhua.

„Planul va consolida şi va dezvolta şi mai mult poziţia noastră de lider la o serie de producţii bio”, se arată în comunicatul Ministerul Agriculturii din Bulgaria.

Instituţia vrea să sprijine fermele bio mici şi mijlocii prin promovarea producătorilor, adoptarea unor scheme de angajare temporară pentru acestea, consiliere şi pregătire profesională gratuită pentru fermierii care au culturi organice.

De la 26.662 hectare în 2011, suprafaţa certificată pentru culturile bio în Bulgaria a crescut de peste şase ori, ajungând la 162.332 hectare în 2018. Pe aceste terenuri se cultivă trandafiri, lavandă şi viţă de vie.

De asemenea, Bulgaria este printre liderii europeni în domeniul stupurilor de albine din care se realizează produse bio, numărul lor ajungând la 265.069 anul trecut, de peste patru ori mai mult ca în 2011.

Conform datelor Eurostat, suprafaţa de teren alocată agriculturii organice în Uniunea Europeană era de 12,6 milioane hectare în anul 2017, echivalentul a 7% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură, în creştere cu 25% comparativ cu situaţia din anul 2012.

Statele membre UE cu cea mai mare pondere a suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice sunt: Austria (23,4% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură), Estonia (19,6%), Suedia (19,2%), Italia (14,9%), Cehia (14,1%), Letonia (13,9%) şi Finlanda (11,4 %).

În restul statelor membre UE, ponderea suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice este mai mică de 10% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură, pe ultimele locuri fiind Malta (0,4%), Irlanda (1,7 %) şi România, unde suprafeţele de teren alocate agriculturii organice reprezentau doar 1,9% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură.

Eurostat precizează că înainte ca o suprafaţă de teren să fie certificată ca fiind „organică” trebuie să treacă printr-un proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, în funcţie de cultura agricolă.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *