Brexit | Pescuitul, o prioritate absolută în negocierile cu Marea Britanie

Brexit | Pescuitul, o prioritate absolută în negocierile cu Marea Britanie

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a afirmat la Saint-Malo, în nord-vestul ţării, că pescuitul va fi o prioritate absolută în cadrul negocierilor privind viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

„Vom face din aceasta o prioritate absolută. Nu vom face compromisuri pe acest subiect”, a declarat Le Drian la inaugurarea unui nou centru de formare al companiei de transport maritim Brittany Ferries.

„Pescuitul nu este un subiect precum celelalte, a fost întotdeauna un subiect politic în Europa”, a mai spus el, menţionând că negocierile cu ţări precum Norvegia sau Islanda în vederea intrării lor în UE s-au lovit de problema pescuitului.

„În nici un caz pescuitul nu va putea fi utilizat ca o variabilă de ajustare în negocierile cu Marea Britanie”. „Regatul Unit este o ţară mare” şi britanicii „vând peste 70% din peştele lor” pe continentul european. „Nu este doar Franţa în această dezbatere”, a dat asigurări ministrul francez, care a fost însoţit la eveniment de secretarul de stat pentru Afaceri europene, Amélie de Montchalin.

În ceea ce priveşte acest acord cu Londra, Le Drian a insistat asupra „necesităţii de a avea un acord global pentru care va fi necesar atât timp cât trebuie”. „Noul acord va trebui să acopere toate domeniile şi desigur pescuitul”, a precizat ministrul francez.

Pescarii din opt state membre ale UE depind foarte mult de apele britanice.

Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *