Aplicaţie pentru udatul florilor de la distanţă

Aplicaţie pentru udatul florilor de la distanţă

O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a prezentat astăzi, în cadrul competiţiei Internet of Things Student Challenge, proiectul „Automatic dispenser”, care permite udarea de la distanţă a florilor de acasă prin intermediul unei aplicaţii pentru telefonul mobil.

Avem un senzor care simte că solul din ghiveciul cu flori nu este destul de umed, transmite un impuls pompei care, la rândul ei transmite apă spre ghiveci. Proprietarul poate seta pompa pe mod automat sau manual, iar în acest din urmă caz se poate stabili intervalul de timp la care i se udă planta. Dacă un proprietar este plecat în concediu şi lipseşte o săptămână poate să îşi ude plantele de la distanţă. Pe viitor ne gândim la extinderea acestui proiect și la nivel de sere, pentru udarea plantelor în mod automat.

Ionuţ Andrei Bude – student, membru al echipei „Omega”

Un alt proiect prezentat în cadrul competiţiei menţionate este „Pet Feeder”, un dispozitiv care permite hrănirea animalelor de casă de către proprietari, de la distanţă, cu ajutorul unei aplicaţii de telefon mobil.

Ne-am gândit că, în societatea actuală, oamenii petrec mult timp la serviciu, astfel că ne-am gândit să-i ajutăm pe cei care au acasă un animal de companie. Am conceput dispozitivul Pet Feeder, care este controlat automat prin intermediul unei pagini web sau a unei aplicaţii Android. Când proprietarul unui câine sau a unei pisici nu este acasă, poate intra pe telefonul mobil, pe aplicaţie, şi să îşi hrănească patrupedul de pe internet, de la distanţă. Aplicaţia permite să alegem categoria animalului – sub 10 kilograme până la peste 50 de kilograme, se acţionează un motoraş şi se selectează un anumit interval de timp astfel încât să curgă într-un bol o anumită cantitate de boabe de hrană pentru animale de companie. Dorim să extindem dispozitivul cu un dispenser pentru ca animalele să poată bea apă.

Petruţa Mocan – studentă la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN)


De asemenea, aplicaţia înregistrează cantitatea de mâncare existentă şi cea consumată, precum şi temperatura şi umiditatea din încăperea în care se află animalul de casă.

Potrivit Petruţei Mocan, echipa ce îi mai include pe Dănuţ Paşcalău, Felician Vancea şi Ionuţ Morar a lucrat cinci luni pentru crearea „Pet Feeder”.

Liviu Miclea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN, a afirmat că evenimentul de la Cluj-Napoca este singurul de proiecte în domeniul Internet of Things (IoT) din România, la care participă 19 echipe formate din studenţi şi şase echipe de liceeni.

Internet of Things ne va afecta, sperăm pozitiv, pe fiecare dintre noi în condiţiile în care discutăm, până în anul 2030, de 50 de miliarde de dispozitive care ne vor înconjura.

Liviu Miclea – decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *