Apicultorii români protestează la sediul MADR!

Apicultorii români protestează la sediul MADR!

Membrii federaţiei ROMAPIS se alătură protestului organizat în mai multe ţări europene la sediile ministerelor agriculturii.

Apicultorii solicită adoptarea ghidului elaborat în 2014 pentru evaluarea corectă a riscurilor reprezentate de produsele destinate protecţiei plantelor asupra polenizatorilor.

Mai exact, este o luptă pe care aceştia o duc împotriva utilizării pesticidelor.

Deşi încă din anul 2014 Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a elaborat un ghid pentru evaluarea corectă a riscurilor reprezentate de produsele pentru protecţia plantelor asupra polenizatorilor (albinele melifere îngrijite de om, dar şi cele sălbatice), nici la această dată acest document deosebit de valoros nu este adoptat oficial la nivel de UE. Acest ghid (cunoscut ca Bee Guidance Document) a fost folosit pentru evaluarea celor trei insecticide din clasa neonicotinoidelor iniţial suspendate apoi interzise în Europa. Industria agrochimică se opune cu obstinaţie, prin toate mijloacele, adoptării acestui ghid care ar duce la o evaluare corectă, pe baze ştiinţifice a periculozităţii tuturor pesticidelor pentru polenizatori, punând sub semnul întrebării autorizarea multora dintre ele. Bătălia se duce la nivelul UE, este posibil ca decizia pentru o nouă amânare sau chiar o trecere definitivă pe linie moartă a adoptării ghidului să se ia de reprezentanţii statelor membre întruniţi în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje (SCOPAFF) din 20-21 mai 2019, la Bruxelles. România este reprezentată în această comisie şi va vota.

ROMAPIS – comunicat publicat pe Facebook

Acţiunea de la Bucureşti precede o serie de evenimente similare care vor avea loc joi în mai multe capitale europene.

Federaţia ROMAPIS vă solicită susţinerea într-o problemă care ne priveşte pe toţi. Vă propunem să semnaţi petiţia adresată ministrului agriculturii prin care cerem ca România să se plaseze pentru prima dată de partea apicultorilor români prin votarea din luna mai care va avea loc la Bruxelles pentru adoptarea unui ghid de evaluare corectă a toxicităţii pesticidelor asupra albinelor.

ROMAPIS – comunicat publicat pe Facebook

Petiţia poate fi semnată la următorul link: https://actions.sumofus.org/a/salvati-albinele

Petiţia, împreună cu lista semnatarilor din România, va fi înmânată oficial ministrului Petre Daea mâine, la ora 11,30, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în prezenţa presei, a reprezentanţilor iniţiatorilor şi ai organizaţiilor care susţin această acţiune.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *