ANCPI a simplificat procedura de înscriere a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară

ANCPI a simplificat procedura de înscriere a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a anunţat astăzi că a simplificat modalitatea de înscriere a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară, prin eliminarea unor acte.

CITEŞTE ŞI: PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

ANCPI a modificat regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară 700/2014.

Noul act normativ prevede, în cazul cererilor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, reintroducerea referatului de completare care va cuprinde solicitările inspectorului de specialitate şi/sau pe cele ale registratorului de carte funciară, iar termenul de rezolvare a solicitărilor din referatul de completare este de cinci zile de la comunicarea documentului.

Potrivit ANCPI, o altă modificare se referă la eliminarea obligaţiei de a depune la documentaţia cadastrală extrasul de carte funciară.

Agenţia precizează totodată că din documentaţia cadastrală poate lipsi, în anumite condiţii, şi procesul-verbal de vecinătate, documentul nemaifiind necesar dacă suprafaţa măsurată este mai mare cu până la 2% faţă de suprafaţa din acte sau cea înscrisă în cartea funciară.

De asemenea, semnarea procesului-verbal de vecinătate nu mai este necesară: pe latura împrejmuită; în cazul în care pentru imobilul învecinat a fost semnat un proces verbal de vecinătate cu imobilul în cauză; pe latura învecinată cu elemente stabile în timp (drumuri, canale, căi ferate etc.); pe latura neîmprejmuită dacă limita corespunde cu limita imobilului vecin care este deja înscrisă în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară; pentru imobilele cuprinse în planurile parcelare întocmite în sistem de coordonate Stereografic 1970, aflate în baza de date a oficiului teritorial.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

ANCPI mai arată că, potrivit noilor prevederi, nesemnarea procesului-verbal de vecinătate nu împiedică înscrierea imobilului în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară sau actualizarea datelor acestuia.

Astfel, în cazul în care vecinul nu se prezintă pentru a semna procesul verbal de vecinătate, proprietarul poate da o declaraţie notarială care va înlocui procesul verbal. Pe de altă parte, refuzul semnării procesului-verbal de vecinătate de către proprietarul imobilului vecin constituie motiv de respingere a cererii.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
Serele SupeR – roşii cu gust de roşii


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *