Amenzi aplicate de ANSVSA pentru nerespectarea normelor de siguranţă a alimentelor

Amenzi aplicate de ANSVSA pentru nerespectarea normelor de siguranţă a alimentelor

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în valoare de peste 1,49 milioane de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor, în urma controalelor efectuate în ultima lună, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Astfel, de la demararea controalelor specifice perioadei, din data de 28 noiembrie, inspectorii sanitari veterinari au verificat 5.946 de obiective (unităţi de industrie alimentară, pieţe agro-alimentare şi unităţi de vânzare cu amănuntul) şi au realizat 1.292 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie judeţene.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea a 361 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,49 milioane de lei şi emiterea a 4 ordonanţe de suspendare şi o ordonanţă de interzicere a activităţii.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 16.090 de kilograme de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză şi produse lactate, produse de patiserie şi panificaţie). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, ANSVSA menţionează depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor, transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA menţionează că va continua supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *