Adrian Oros a pledat în Consiliul Agrifish pentru menţinerea intervenţiilor actuale

Adrian Oros a pledat în Consiliul Agrifish pentru menţinerea intervenţiilor actuale

Ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, a pledat în Consiliul Agrifish pentru menținerea tuturor intervențiilor din actualele regulamente, inclusiv ajutoarele naționale de tranziție la nivelul anului 2020, respectiv, 50%, pentru a respecta cu adevărat principiul legislației tranzitorii.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

În aceste context, ministrul și-a arătat susținerea față de declarația inițiată de Bulgaria cu privire la ajutorul național de tranziție care, printre altele, permite statelor membre care aplică SAPS să poată susține și sectorul zootehnic.

În ceea ce privește FEADR, oficialul român a transmis că propunerea comisiei reprezintă un bun punct de plecare în discuțiile privind reglementarea posibilității de a extinde perioada de aplicabilitate a actualelor programe de dezvoltare rurală pentru anul 2021, cât și cele privind modalitatea în care va fi asigurată tranziția pentru cheltuielile aferente măsurilor din programele de dezvoltare rurală 2014-2020 în viitorul plan strategic.

Adrian Oros a participat, ieri, la reuniunea consiliului de miniștri Agrifish, care a avut loc la Bruxelles.

În cadrul şedinţei au avut loc deliberări legislative privind pachetul de reformă a PAC post-2020 și regulamentele privind normele tranzitorii în domeniul PAC.

De asemenea, s-au desfășurat informări și schimburi de opinii cu privire la următoarele subiecte: dificultățile din sectorul apiculturii, continuarea creșterii importurilor de orez Japonica în Uniunea Europeană, importurile excesive de porumb din Ucraina, acordul privind indicațiile geografice UE-China.

Ministrul a afirmat că sunt necesare dezbateri suplimentare privind propunerea președinției de introducere a unui procent comun pentru cei doi piloni ai PAC, pentru a stabili dacă propunerea poate reprezenta o soluție în contextul obiectivelor crescute de mediu și climă.

De asemenea, ministrul a evidențiat utilitatea unei liste a intervențiilor de mediu care să fie utilizată de statele membre și fermieri la aplicarea eco-schemelor, afirmând că este dificilă exprimarea unei opinii fără a cunoaște detaliile necesare pentru implementarea acestei recomandări.

Totodată, ministrul a susținut că România este de acord cu extinderea tipurilor de intervenții care contribuie la obiectivele de mediu și climă, dar nu agreează eliminarea celor deja propuse de Comisie, de exemplu plățile directe decuplate.

Adrian Oros a declarat că România salută prezentarea de către Comisie a propunerii de regulament privind normele tranzitorii la următoarea perioadă de programare, precum și a celei privind disciplina financiară, considerând că un an este insuficient având în vedere stadiul negocierilor viitoarei PAC.

Cu ocazia Consiliului Agrifish, ministrul Oros a primit din partea comisarului Phil Hogan două certificate ce reprezintă dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsele ”Telemea de Sibiu” și ”Cârnați de Pleșcoi”, recent recunoscute la nivel european.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *