Banii pentru irigaţii, folosiţi aproape în totalitate

Banii pentru irigaţii, folosiţi aproape în totalitate

Sumele alocate de la bugetul de stat pentru irigaţii au fost folosite aproape în totalitate.

Execuţia bugetară la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) este de 99,6 la sută, a anunţat luni, la Agro TV, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Urmărim executarea în teren a obiectivelor de investiţii. Până la această dată am realizat tot ceea ce ne-am programat. Aşa se face că execuţia bugetară la ANIF este la 99,6 la sută. Banii care au fost alocaţi de la bugetul statului pentru aceste obiective de investiţii au fost folosiţi. Am putut pune în mişcare sisteme uitate, abandonate, pe care practic nu le mai puteai identifica în teren, a cum sunt Manoleasa, Stânca Costeşti, prima apă la Siret-Bărăgan, Câmpia Covurlui, în Salcia, ultima staţie de pompare”, a precizat Petre Daea.

Conform ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reabilitarea sistemului de irigaţii din România reprezintă o prioritate pentru guvernul actual, astfel că vor fi disponibili, printr-un program multianual, 1,1 miliarde de euro.

El a precizat totodată că unul dintre dezideratele sale este acela ca România să deţină două milioane de hectare irigabile.

„Alături de plata subvenţiilor la timp, ca prim obiectiv, acest obiectiv de punere în funcţiune a sistemului de irigaţii ocupă un rol central. Spuneam că se vor mai acorda sume importante, pentru că noi, prin programul acesta de reabilitare a sistemului de irigaţii, ne-am propus să folosim un miliard şi aproape 100 de milioane de euro, bani care s-au prevăzut în buget, evident secvenţial, pentru fiecare an în parte, în aşa fel încât, în anul 2020, să ajungem la cele două milioane hectare irigabile”, a completat Daea.

Şeful de la Agricultură a explicat planul după care va fi reabilitat acest sistem de irigaţii naţional, referindu-se atât la infrastructura principală, cu bani de la stat, cât şi la cea secundară, prin organizaţiile de udători, cu bani de la Uniunea Europeană.

„Statul investeşte cu bani proprii în infrastructura principală. Asta înseamnă staţiile de pompare, care iau apa din sursă, şi canalele de distribuţie, care duc apa pe câmp, până acolo unde apare prima staţie de punere sub presiune. Aceasta desenează de la ea încolo unitatea hidraulică aflată în proprietate privată. Statul, prin banii aceştia, 1,1 miliarde, pune în funcţiune staţiile de pompare, reface secţiunea de scurgere, îmbunătăţind, desigur, transportul apei, înţelegând aici că se impermeabilizează canalele pe porţiunile unde sunt necesare asemenea intervenţii, în aşa fel încât apa care se ia din sursă, pompată pe banii statului, se transportă gratuit până la staţia de punere sub presiune. Aceasta o rezolvăm cu banii de la bugetul statului, în suma pe care am spus-o, atribuind în fiecare an suma necesară, în funcţie de planul de investiţii. Pentru urmărirea punerii în funcţiune a celor 47 de sisteme de irigaţii, câte sunt în prima fază şi care sunt acoperite de organizaţiile de udători, noi le-am dat acces liber pentru a lua bani prin PNDR, cele 435 de milioane de euro pentru a-şi reabilita sistemul de irigaţii în proprietatea privată a fermierului”, a conchis Petre Daea.

În 2018, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale a investit în 47 de obiective de irigaţii, a contabilizat 1,2 milioane de hectare pregătite pentru irigat, un milion de hectare au fost contractate pentru irigaţii, inclusiv contracte sezoniere, 3.487 de staţii de pompare au fost pregătite şi au fost repuse în funcţiune 470 staţii de desecare. De asemenea, în 2018 s-au constituit 36 de organizaţii noi ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii cu 37.100 de hectare, iar în ultimii doi ani s-au pus în funcţiune zece amenajări de irigaţii nefuncţionale de peste 20-25 de ani.

Pentru anul în curs, conducerea ministerului de resort şi-a propus ca la irigaţii, pe lângă reabilitarea actualelor sisteme – unele nu au fost în funcţiune de peste două decenii – să se axeze şi pe mărirea suprafeţelor amenajate pentru irigaţii cu aproximativ 600.000 de hectare, având ca sursă de apă canalul Siret – Bărăgan, lacurile hidroenergetice şi lacurile colinare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *