2020, un an cu numeroase episoade de vreme extremă

2020, un an cu numeroase episoade de vreme extremă

În deceniul trecut s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din istorie, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, avertizând că în 2020 trebuie să ne așteptăm la numeroase episoade de vreme extremă.

Organizația Meteorologică Mondială, care și-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaționale, a anunțat că a confirmat și datele transmise săptămâna trecută de agenția de monitorizare climatică a Uniunii Europene, care arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016.

Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 – cu condiții meteorologice cu impact ridicat și evenimente legate de climă.

Şeful OMM, Petteri Taalas, referindu-se la devastatoarele incendii din Australia

Din păcate, trebuie să ne așteptăm la condiții de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 și în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care rețin căldura în atmosferă.

Petteri Taalas

Agenția ONU a anunțat, de asemenea, că temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) și 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

„Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul”, a transmis agenția ONU într-un comunicat, avertizând că „se preconizează că această tendinţă va continua”.

Oamenii de știință au subliniat necesitatea urgentă de a face mai mult pentru a contracara tendința de încălzire.

Dacă ne uităm la toate evenimentele din întreaga lume care se produc acum ca urmare a acestei încălziri, este evident că nu reușim să prevenim interferențele antropogene periculoase cu sistemul climatic.

Bob Ward, de la Grantham Research Institute pentru schimbările climatice și mediu din cadrul London School of Economics and Political Science


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *