12 noiembrie - Ziua Geodezilor Militari

12 noiembrie - Ziua Geodezilor Militari

Ziua Geodezilor Militari este sărbătorită la 12 noiembrie, dată la care, în anul 1859, s-a înfiinţat Serviciul Topografic Militar.

Bazele acestuia au fost puse prin semnarea de către Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a Înaltului Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Prin actul menţionat se înfiinţa ”Corpul (Korpu) de Stat Major General”, ce avea o structură de specialitate care să execute „Tot ce se atinge de lucrările topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea şi lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţei cadastrale a Principatelor Unite”, după cum se arată pe site-ului Direcţiei Topografice Militare „General de Divizie Constantin Barozzi”, www.geomil.ro.

După această dată au fost perfecţionate continuu atât structura organizatorică a acestuia, cât şi tehnologia de obţinere a hărţii topografice militare.

Unul dintre cele mai importante momente a fost reprezentat de înfiinţarea, la 15 ianuarie 1951, a Direcţiei Topografice Militare (DTM), cu o structură organizatorică nouă.

În baza aceluiaşi ordin s-au înfiinţat Detaşamentul Geodezic şi Detaşamentul Topografic, subordonate DTM, specializate în executarea lucrărilor de cabinet şi de teren necesare întocmirii hărţii topografice a ţării, menţionează volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

La 1 septembrie 1961 s-a înfiinţat Unitatea de Geodezie şi Topografie, cu sediul în garnizoana Buzău, prin contopirea Detaşamentelor Geodezic şi Topografic, continuând planurile de producţie ale acestora.

Astfel, printre realizările topogeodezilor militari se numără prima hartă topografică având înscris numele de România, lucrări topografice pentru zonele de operaţii ale Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă, medalii de aur şi de argint la Expoziţia Universală de la Paris (1899), harta topografică militară la scările 1:25.000 – 1:1.000.000, planuri topografice ale localităţilor ş.a.

Începând cu anul 1963, după o perioadă de experimentare, s-a început actualizarea hărţii topografice la scara 1:50.000, după procedee topofotogrametrice moderne, această activitate finalizându-se în anul 1973.

În perioada 1968-1989, a fost proiectat, realizat şi modernizat poligonul geodezic naţional, conceput ca laborator de încercări în condiţii reale a aparaturii de măsurare, a metodelor şi tehnologiilor folosite în geodezie şi domeniile conexe.

În anul 1991, Direcţia Topografică Militară s-a reorganizat, înfiinţându-se ”Institutul de Cercetare, Proiectare şi Producţie în Domeniul Topogeodeziei Militare”, prin unificarea Centrului de Cercetări Ştiinţifice cu Unitatea de Cartografie şi Fotogrammetrie şi cu secţiile productive din Unitatea de Geodezie şi Cartografie. În perioada 1991-1994, s-au realizat ”Hărţile topografice generale la scările 1:50.000-1:1.000.000”, acestea fiind primele hărţi topografice militare interoperabile cu standardele geografice NATO.

La 24 martie 2010, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 21, aprobată cu Legea nr. 136/2010, cu modificările şi completările ulterioare, documente conform cărora Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Topografică Militară execută aerofotografierea întregului teritoriu naţional la fiecare 3 ani, în cooperare cu Statul Major al Forţelor Aeriene, realizează ortofotoplanurile pentru întregul teritoriu al României şi lucrările de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în perioada 2010-2020.

În perioada 2010-2013, s-a realizat primul ciclu de aerofotografiere a teritoriului naţional, iar în intervalul 2010-2014, Direcţia Topografică Militară a asigurat personal militar de specialitate, pentru încadrarea unei funcţii de subofiţer de stat major nivel 1 la depozitul de hărţi al teatrului de operaţii Afganistan. La 16 iulie 2012, Direcţiei Topografice Militare i-a fost acordată denumirea onorifică ”General de divizie Constantin Barozzi”, iar Observatorului Astronomic Militar i-a fost acordată denumirea onorifică ”Locotenent colonel Constantin Căpităneanu”.

La 12 noiembrie 2012, cu ocazia aniversării a 153 de ani de existenţă, şeful Statului Major General a înmânat Drapelul de luptă Direcţiei Topografice Militare ”General de divizie Constantin Barozzi” şi au fost dezvelite statuia şi tabloul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Drapelul de luptă al Direcţiei Topografice Militare ”General de divizie Constantin Barozzi” a fost decorat, doi ani mai târziu, respectiv la 12 noiembrie 2014, cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, se arată pe site-ul menţionat anterior.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *